|
|
کدخبر: ۱۷۴۳۴۲

شیوه درمان چاقی در طب سنتی و مزیت آن نسبت به طب نوین؛

خبرگزاری تسنیم: درمان چاقی و لاغری در روش طب سنتی مانند یک آبشار درمانی است، عیوب بیمار به ترتیب برطرف می شود و بیماری که خود را به پزشک مجرب طب سنتی سپرده است هر روز شاهد معجزه ای جدید درمانی می شود.

به گزارش خبرنگار سلامتخبرگزاری تسنیم، تخمین زده شده است که در آغاز قرن جاری میزان مرگ و میر ناشی از مشکلات مرتبط با چاقی بیش از مرگ های ناشی از بی غذایی باشد. تناقض در وضعیت تغذیه در جهان، به خصوص در کشورهای در حال توسعه، نکتۀ قابل توجه و مهمی است. در حالی که کشورهای در حال توسعه در تلاش برای کاهش سوء تغذیه و گرسنگی هستند، از سوی دیگر با مشکلی پیچیده تر به نام چاقی و اضافه وزن مواجه می شوند.

افزایش میزان مبتلایان به چاقی در سال های اخیر به حدی شده است که شمار آنان در این کشورها از شمار افراد مبتلا به کمبود تغذیه فراتر رفته و این امر نه به معنای بهبود وضعیت تغذیه بلکه به معنای بروز مشکلات قابل توجه در آینده است.

از سوی دیگر،بروز پدیدۀ افزایش وزن و چاقی به شکلی گمراه کنند موجب غفلت از کمبود ویتامین ها و ریز مغذی ها می شود و این امر باعثایجاد کلاف سردرگمی از مشکل عمدۀ بهداشتی در جهان یعنی گرسنگی، چاقی و کمبود ویتامین ها و ریز مغذی ها می شود که هر سه آنها راه حل مشترکی به نام تغذیه مناسب دارند.

طب سنتی ایران علاوه بر چاقی سیستمیک برای چاقی موضعی نیز تعریف دارد و علاوه بر تحلیل چگونگی پیدایش آن، درمان مقتضی را نیز ارائه می دهد.

بر اساس دیدگاه طب سنتی ایران، معمولاً غذاهای گرم مزاج می توانند لاغر کننده باشند ولی غذاهای سرد مزاج مانند ماست، دوغ، سوپ جو، و شیر برنج می توانند چاق کننده باشند.

اگر یک شخص سرد مزاج غمگین شده و غصه بخورد چاق می شود و در همان شخص زمانی که شاداب است، لاغرتر می شود.یعنی در روش طب سنتی درمان چاقی معانی دیگری هم می دهد و آن عبارت است از: درمان کم کاری تیروئید، درمان کیست تخمدان، درمان کبد چرب، درمان نزله، درمان اخلاط ریوی، درمان نازایی، درمان آلرژی پوستی، درمان فشار خون، درمان دیابت و زیرا ما در طب سنتی هدف از درمان، اصلاح طبع است و به همین دلیل وقتی طبع اصلاحی شد، چاقی و لاغری هم اصلاح می شود؛ بیماری های همراه و بیمار ی های زمینه ای هم تا حدود خیلی زیادی اصلاح می شود.

در حالیکه در طب نوین این اهداف خیلی مد نظر نیست، اگر هم مد نظر باشد، ابزار کار خیلی ضعیف است،مثلاً شما می خواهید چاقی را درمان کنید تا دیابت هم درمان شود، به فرض چاقی هم برطرف شود می بینید که گاه حتی دیابت بدتر از قبل هم شده است و بیمار ترجیح می دهد همچنان چاق باقی بماند ولی تعداد قرص های قندش را زیادتر نکند! مثال دیگر اینکه چاقی از بین می رود ولی مریض دچار تاری دید هم می شود و از حالا به بعد باید عینک هم بزند!

به طور خلاصه اینکهدرمان چاقی و لاغری در روش طب سنتی مثل یک آبشار درمانی است، عیوب بیمار یکی یکی برطرف می شود و با کمال تعجب و ناباوری مریضی که خود را به پزشک مجرب طب سنتی سپرده هر روز شاهد معجزه ای جدید و ناخواسته درمانی خواهد بود.

وضعیت اقتصادی – اجتماعی بالا و پایین، هر دو می توانند با چاقی همراه باشند، ولی علت چاقی در آنها متفاوت است. وضعیت اقتصادی – اجتماعی بالا می تواند همراه با دستیابی به غذاهای دارای کالری بیشتر و عدم تحرک ناشی از استفاده از وسایل و امکانات رفاهی بیشتر باشد، که منجر به چاقی و اضافه وزن می شود و چاقی در افراد دارای وضعیت اقتصادی – اجتماعی پایین بیشتر ناشی از سوء تغذیه است نه پرخوری.

تغییر عادات رفتاری می تواند در بسیاری از بیماران باعثکاهش وزن کافی برای بهبود سلامت شود، اما اغلب به تدریج دوباره افزایش وزن روی می دهد. گرچه برای بسیاری از مردم کاهش وزن مشکل است، اما حفظ کاهش وزن از آن هم دشوارتر است.

سید مرتضی صفوی در گفت و گو با خبرنگار تسنیم می گوید:پیروی از یک الگوی غذایی صحیح در طول زندگی از کودکی تا بزرگسالی راهکاری ساده و ارزان در پیشگیری از اضافه وزن و چاقی و متعاقب آن بروز بیماری های مزمن است که با آموزش و فرهنگ سازی صحیح می توان به آن دست یافت.

به گفته وی اضافه وزن و چاقی یکی از مهم ترین عوامل خطر در بروز بیماری های مزمن غیر واگیر است که همراهی آن با کم تحرکی، بالا بودن کلسترول خون، مصرف دخانیات، فشار خون بالا، استرس های روحی و عادات غذایی نادرست(مصرف کم سبزی، میوه، مصرف زیاد چربی های اشباع) می تواند در بروز زود هنگام بیماری های غیر واگیر اثر گذار باشد.

این متخصص تغذیه می افزاید: گزارشات حاکی از چهره هشدار دهنده شیوع چاقی و بیماری های غیر واگیر دار در جهان است. بیماری های غیر واگیر مسئول ۵۲ درصد همه مرگ و میرها و ۴۷ درصد بار بیماری ها در سال ۲۰۰۵ میلادی بودند که احتمال می رود به ۶۰% در سال ۲۰۲۰ هم برسد. در گزارش منتشر شده سازمان بهداشت جهانی در سال ۲۰۰۵ در جمعیت منطقه خاور میانه شرقی جمعیت ۲۰ سال به بالا، میزان شیوع اضافه وزن و چاقی ۶۵ درصد و عدم فعالیت بدنی ۷۷ درصد اعلام شده است.

صفوی ادامه می دهد: داده های جمع آوری شده از گروه سنی ۱۵ سال به بالا در ۱۶ کشور منطقه بالاترین سطح اضافه وزن را در کشور کویت، مصر، ایالات متحده عربی، عربستان سعودی، اردن و بحرین از ۷۴درصد تا ۸۶درصد در زنان و از ۶۹درصد تا ۷۷ درصد در مردان نشان داده است.

سید جواد علوی درباره شیوه درمان چاقی در طب سنتی و مزیت آن نسبت به طب نوین می گوید: رژیم های لاغری که در طب مدرن به افراد تجویز می شود عمدتا بر پایه کالری حساب می شود و برای تمام افراد بدون در نظر گرفتن مزاج آنها رژیم ارائه می شود. بسیاری از کسانی که از این نوع رژیم ها پیروی می کنند پس از مدتی دچار ناراحتی های اعصاب و افسردگی می شوند.

به گفته ویاین رژیم ها معمولا به شکست مواجه می شوندبه طور مثالاگر به فرد بلغمی گفته شود که برای لاغری باید سالاد کاهو مصرف کنی می بینی که پس از مدتی این فرد لاغر نشده بلکه اضافه وزن نیز پیدا کرده چرا که کاهو دارای طبیعت سرد و تر است و مزاج بلغم نیز سرد و تر بوده که مصرف کاهو موجب افزایش رطوبت و چاقی می شود.

این کارشناس طب سنتی ادامه می دهد: افراد ممکن است بعد از مدتی رعایت رژیم های سخت خسته شوند و اگرچه ممکن است کاهش وزن زیادی هم داشته باشند اما باکنارگذاشتن رژیم، ولع زیادی برای خوردن پیدا می کنند که خود موجب بازگشت دوباره وزن از دست رفته می شود.

علوی عنوان می کند:در رژیم های لاغری افراد چاق در طب مدرن حذف شام خود معضلی است که موجب ضعف قوای افراد می شود ودر بسیاری از روایات آمده که حذف شام باعثضعف بدن می شود.

وی می گوید:بسیاری از افرادی که با مشکلاتی مانند ریزش مو یا ضعف قوای عمومی به پزشک طب سنتی مراجعه می کنند افرادی هستند که در دوره ای رژیم های غذایی سخت رعایت کرده اند که موجب بروز ضعف اعصاب و ضعف بدن شده اند.

این کارشناس طب سنتی می افزاید:اضافه کردن تعداد وعده های غذایی نیز خود به نوعی مشکل است چرا که معده درگیر هضم غذاست و هنوز غذا هضم نشده است که فرد دوباره غذا می خورد که خود موجب فساد هضم و ناراحتی های گوارش می شود.

علوی اضافه می کند: در طب سنتی گفته می شود که فرد ۳ وعده غذایی را مصرف کند ولی هر وعده را غذای خوب با کیفیت مصرف کند و به خوبی بجود آب مابین غذا مصرف نکند که همین جویدن زیاد غذا و مصرف نکردن آب ما بین غذا خود عاملی برای لاغر شدن افراد است.

وی یاداور می شود: رژیم های تک خوری یعنی اینکه فرد از یم نوع غذا در ۳ وعده در مدت طولانی مصرف کند به عنوان مثال مصرف آب به مدت ۴۰ روز که خود این عامل بروز بسیاری از بیماری هاست و عوارض جدی به دن تحمیل می کند.

عثمتی درباره شیوه درمان چاقی در طب سنتی و مزیت آن نسبت به طب نوین می گوید:مبنای علمی اصلی تمام رژیم های چاقی و لاغری، در طب نوین بر اساس کالری است و اگر کسی بیش از حد کالری مصرف کند چربی بدنش زیاد و چاق می شود ولی باید گفت که در طب سنتی افراد چاق دارای طبیعتی سرد و تر(این افراد بدنشان از چربی انباشته شده است)، گرم و تر(که این افراد بدنشان از گوشت انباشته شده است) البته لاغر کردن این ۲ طیف با هم تفاوت دارد.

به گفته وی افرادی که گرم تر هستند و بدنشان انباشته از گوشت است باید مواد غذایی سرد و خشک مخالف طبیعت بدنی خود مصرف کنند و افراد سرد و تر باید مواد غذایی گرم و خشک مصرف کنند که لاغر شوند این در حالی است که در رژیم های غذایی متخصصان تغذیه اغلب از موادغذایی سرد برای لاغرشدن استفاده می کنند مانند جوجه کباب، سالد فصل، ماهی و… به کار برده می شود.

این کارشناس طب سنتی می افزاید:متخصصان تغذیه این جمله را که افراد در مراجعه به آنان که آب هم می خورم چاق می شوم را قبول ندارند ولی از دیدگاه طب سنتی مصرف بیش از حد آب خود موجب ورم اندام ها و ناراحتی های مفصلی میکند.

عثمتی اضافه می کند:اگر مدتی خونریزی قاعدگی زنان کم یا قطع شود، حتّی اگر غذای کمتری بخورند، چاق می شوند. یعنی زنی که دچار چنین مشکلی است اگر تحت درمان قرار گیرد و عادت او به طور منظّم بر قرار شود؛ حتّی اگر غذای بیشتری نسبت به قبل بخورد هم لاغر می شود. همچنین اگر افراد مدّتی شکمشان خوب کار نکند و دچار یبوست باشند اگر بهترین رژیم های لاغری را رعایت کنند لاغر نمی شوند اگر یبوست خود را درمان کنند وزن کم می کند؛

این کارشناس طب سنتی بیان می کند: یک مثال جالب برای فهمیدن افزایش حجم بدن که اگر یک تیکه ابر را در آب بیاندازید دچار افزایش حجم می شود و اگر خشک شود دوباره کوچک و کاهش حجم پیدا می کند این اصل به عنوان مهمترین اصول لاغری و چاقی در طب سنتی است.

عثمتی می افزاید: اگر کسی می خواهد لاغر شود باید مواد غذایی دارای طبع خشک مانند زیره، آویشن، رازیانه، شوید، و… به غذایشان اضافه کند و از مصرف زیاد آب پرهیز کنند.

وی عنوان می کند: طب سنتی افراد را به ۴ دسته گرم و تر(دموی)، سرد و تر(بلغمی)، سرد و خشک(سوداوی) و گرم و خشک صفراوی تقسیم می کند که ۲ دسته اول عموما درشت هیکل و دو دسته عموماً لاغر اندام هستند.

میرسعیدی ۴۷ ساله به خبرنگار تسنیم می گوید: برای درمان بیماری دیابتم به متخصص تغذیه مراجعه کردم حدود ۲۰ کیلو اضافه وزن داشتم متخصص تغذیه به من رژیم غذایی پر پروتئین و کربدهیدرات کم ارائه داد.

به گفته وی طبق تجویز این متخصص روزی ۸ لیوان آب می خوردم و مصرف سالاد کاهو فراوان را به من توصیه کرد پس از گذشت تقریبا سه هفته خودم را وزن کردم، کاهش وزنی مشاهده نکردم با وجود اینکه به توصیه ها توجه کرده بودم و دچار درد های مفصلی شدم و صبح که از خواب بلند می شدم بدنم درد می کرد و از رژیم غذایی کهاده بودند نفع کمی بردم و نه تنها لاغر نشدم بلکه دچار دردهای مفصلی شدم.

این معلم آموزش و پرورش عنوان می کند: بعد از گذشت چند ماه به توصیه یکی از دوستانم به یکی از متخصان طب سنتی که از طریق تغذیه بیماری را درمان می کرد مراجعه کردم. ابتدا حسابی من را دعوا کرد که چرا کاهو و آب زیا مصرف کردم چرا که این من سرد مزاج بودم و این ۲ ماده غذایی خیلی بر من تاثیر منفی گذاشته بود.

میرسعیدی خاطرنشان می کند: با توجه به مزاجم غذا تجویز کرد که پس از گذشت ۶ ماه ۱۰ کیلو وزن کم کردم و قند خونم کاهش پیدا کرد و الان حدود یک سال است که هیچ داروی شیمیایی مصرف نمی کنم و برای ماهش قند خونم طبق تجویز پزشک از غذاهایی که موجب کاهش قند خون می شود استفاده می کنم.

گزارش از زهرا کاظمی

انتهای پیام /

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار