|
|
کدخبر: ۱۷۴۸۹۹

سنجش سوخت وارداتی با استاندارد ۱۵ سال پیش؛

خبرگزاری تسنیم: از سال ۷۸ تا امروز ۸ استاندارد برای بنزین تدوین شده و بنزین های وارداتی بر این اساس سنجیده می شود.

به گزارش گروه " رسانه های دیگر "خبرگزاری تسنیم، از سال ۷۸ تا امروز ۸ استاندارد برای بنزین تدوین شده و بنزین های وارداتی بر این اساس سنجیده می شود. این در حالی است که تنها استاندارد ۴۹۰۴ که در سال ۹۱ ابلاغ شد به عنوان استاندارد اجباری بنزین یورو۴ شناخته می شود. پس از انتشار اسنادی که در خبرگزاری فارس مبنی بر واردات بنزینی که در اواخر سال گذشته صورت گرفت و از عدم انطباق با استاندارد اجباری ۴۹۰۴ حکایت می کرد، عده ای از مسؤولان صنعت نفت کشورمان ضمن خلاف واقع خواندن این اسناد و گزارش ها، صحبت از استانداردهایی کردند که هر کدام از آنها مشخصات مختلفی را برای بنزین قابل عرضه در کشور ارائه می کرد. به عنوان مثال سیدعلی مومنی، رئیس مهندسی فرآورده های شرکت ملی پخش فرآورده های نفتی طی خبری اعلام کرده بود؛ کتابچه مشخصات استاندارد شامل شاخص های متعددی است که کیفی بودن بنزین براساس آنها تایید یا مردود اعلام می شود. سیدمحسن قمصری، مدیر امور بین الملل شرکت ملی نفت ایران نیز از مشخصاتی برای بنزین های وارداتی یاد می کند که دارای آروماتیک ۴۵ درصد و گوگرد ۱۰۰۰ PPM است. در ادامه این گزارش نگاهی به استانداردهای موجود در کشور برای بنزین می اندازیم که هرکدام از مسؤولان صنعت نفت نسبت به آنها استناد می کنند.

استاندارد بنزین های معمولی و سوپر(کتابچه استاندارد شرکت ملی پالایش و پخش) با این وجود آنچه در کتابچه استاندارد شرکت ملی پالایش و پخش مشاهده می شود مربوط به استاندارد بنزین سوپر است که با شماره ۲۲۶ منتشر شده و این استاندارد مربوط به سال ۱۳۷۸ است. البته مشخصاتی که از کتابچه استاندارد شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی استخراج شده است با عنوان استاندارد شماره ۲۲۰ شناخته شده و مربوط به بنزین معمولی است و این استاندارد نیز مربوط به ۱۵ سال قبل یعنی سال ۱۳۷۸ است. در این استاندارد عدد اکتان بنزین معمولی ۸۷ و گوگرد ۱/۰ درصد است و هیچ آزمونی برای بنزن، آروماتیک و اتانول در نظر گرفته نشده است.

استاندارد بنزین(شرکت ملی نفت ایران)

این گزارش اضافه می کند به جز این دو استانداردی که در کتابچه مذکور آمده است، مشخصات دیگری نیز برای استاندارد بنزین وارداتی وجود دارد که شرکت ملی نفت ایران این استاندارد را تدوین کرده است. همانطور که در تصویر موجود در کتابچه قابل ملاحظه است استانداردی که براساس آن شرکت ملی نفت ایران اقدام به واردات بنزین می کند دارای عدد اکتان ۹۵ درصد، بنزن ۳ درصد و آروماتیک ۴۵ درصد است. همچنین برای گوگرد نیز استاندارد ۱/۰ درصد در نظر گرفته شده است. اگرچه مشخصات این استاندارد به روز تر و از لحاظ کیفی بسیار بهتر از دو استاندارد مربوط به سال ۷۸ است اما این سوال مطرح است که آیا استاندارد عرضه بنزین یورو ۴ درواقع آن چیزی است که شرکت ملی نفت ایران تدوین کرده است؟ با نگاهی به یک نشریه که در نوزدهمین نمایشگاه صنعت نفت در غرفه شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی عرضه می شد، ملاحظه می شود شرکت ملی پالایش و پخش استانداردهایی را برای بنزین های قابل عرضه در ایران تدوین کرده است که در ادامه این گزارش هر کدام از این استانداردها می آید.

مشخصات بنزین معمولی

بنزین معمولی دارای عدد اکتان۸۷، گوگرد حداکثر ۱۰۰۰ پی پی ام، آروماتیک ۴۰ درصد و بنزین حدود ۵/۲ تا ۳ درصد بوده و این بنزین قرمزرنگ است.

مشخصات بنزین سوپر

عدد اکتان این بنزین ۹۵ و گوگردش نیز ۱۰۰۰ پی پی ام و این بنزین در جایگاه های عرضه مستقیم سوخت آبی رنگ است.

مشخصات بنزین پاک

عدد اکتان این بنزین ۹۰، میزان گوگرد ۵۰ پی پی ام، آروماتیک ۳۵ درصد، بنزن ۵/۱ درصد و میزان الفین ۲۰ درصد است و با رنگ بنفش عرضه می شود.

مشخصات بنزین یورو۴

عدد اکتان این بنزین ۹۱، میزان گوگرد ۵۰ پی پی ام، آروماتیک ۳۵ درصد، بنزن کمتر از یک درصد و الفین ۱۸ درصد است. دوباره تاکید می شود این مشخصات توسط شرکت ملی پالایش و پخش فرآورده های نفتی تدوین شده است و همانطور که مشاهده می شود مشخصات بنزین یورو۴ شرکت ملی پالایش و پخش با مشخصات بنزین یورو۴ شرکت ملی نفت ایران دارای انحرافاتی است. بنابراین دوباره این ابهام مطرح می شود که آیا مشخصات بنزین یورو۴ که در اروپا عرضه می شود همان مشخصاتی را دارد که شرکت ملی پالایش و پخش عنوان کرده است؟ برای حل این ابهام، با این پرسش که آیا مجموعه وزارت نفت می تواند خودش استانداردی را تدوین و براساس آن اقدام به واردات یا توزیع بنزین کند با یکی از مسؤولان سازمان ملی استاندارد گفت وگو کردیم.

این مقام مسؤول می گوید پیش از آنکه این بحثها مطرح شود شورایعالی استاندارد که وظیفه تدوین استانداردهای اجباری را دارد اقدام به حل این مشکل کرد و در سال ۹۱ بنزین را بار دیگر به عنوان کالایی با یک استاندارد اجباری معرفی کرد و به اطلاع دستگاه هایی که درباره واردات بنزین، توزیع یا صادرات آن مسؤولیت دارند، رساند. وی ادامه می دهد؛ شورایعالی استاندارد حتی استاندارد ۴۹۰۴ را به عنوان یک استاندارد اجباری معرفی کرد تا همه مسؤولان ذی ربط نسبت به آن توجه داشته باشند. از این جهت استناد به استانداردهای دیگر برای واردات بنزین و حتی احداثپالایشگاه های بنزین ساز غیرقابل قبول است.

این مقام مسؤول با اشاره به استاندارد ۴۹۰۴ خاطرنشان می کند: مشخصاتی که در این استاندارد آمده است از آنالیزهای بنزین عرضه شده در اروپا گرفته شده که به عنوان بنزین یورو۴ شناخته می شود. وی تصریح می کند: اگر هم اکنون در ایران برای بنزین یورو۴ بحثمی کنیم اروپایی ها به دنبال تولید بنزین با استانداردهای بالاتر هستند و نباید خود را محدود به استاندارد یورو۴ کنیم. این گزارش اضافه می کند: با نگاهی به مشخصات استاندارد اجباری ۴۹۰۴ عدد اکتان در نظر گرفته شده در این استاندارد حداقل ۹۵، الفین حداکثر ۱۸ درصد، آروماتیک حداکثر ۳۵ درصد و بنزن حداکثر یک درصد است. بنابراین هرآنچه تاکنون به عنوان استاندارد واردات بنزین از سوی مسؤولان صنعت نفت عنوان شده است با مشخصات استاندارد تکلیفی ۴۹۰۴ دارای انحراف است.

منبع: وطن امروز
انتهای پیام /
خبرگزاری تسنیم: انتشار مطالب خبری و تحلیلی رسانه های داخلی و خارجی لزوما به معنای تایید محتوای آن نیست و صرفا جهت اطلاع کاربران از فضای رسانه ای بازنشر می شود.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار