فقدان حمایت قضایی، مهمترین مشکل محیطبانان است
یک فعال محیط زیست گفت: محیطبانان با چالشهای عدیدهای مواجه هستند که اصلیترین آنها، فقدان حمایتهای قضایی کافی و نبود تجهیزات است. به همین جهت، در مواجهه با متخلفان یا متجاوزان به حیات وحش و عرصههای طبیعی، از حمایتهای قانونی موثری برخوردار نیستند.

علی کشمیری در گفتوگو با «ما» اظهار کرد: موضوعی که باعث شده محیطبانان ما در مقابله با تهدیدات و تهاجم متخلفان در معرض آسیب قرار بگیرند، ناکافی بودن تعداد نیروی انسانی است. مطابق آمارهای موجود، در کشور ما یک محیطبان از هر ۱۱ هزار هکتار منطقه حفاظت شده، صیانت میکند، درصورتیکه مطابق استاندارد جهانی برای هر هزار هکتار عرصه خشکی باید یک نیرو مراقبتهای لازم را انجام دهد. اگرعرصه تالابی و یا آبی باشد، بازهم یک نیرو باید از هر ۵۰۰ هکتار محافظت کند، این آمارها به وضوح نشان میدهد که در کشور ما اغلب محیطبانان در شرایط دشواری فعالیت میکنند و این دشواری کمتر مورد توجه مسئولان است.
این فعال محیط زیست افزود: متاسفانه این گروه از حقوق و مزایای مناسبی هم برخوردار نیستند و برای تامین هزینههای زندگی و حمایت از خانواده خود با مشکلات عدیدهای مواجهاند و چون پیوسته در معرض آسیب قرار دارند، به دلیل فقدان پوشش بیمهای و خدمات درمانی ناکافی، هزینههای درمان بهعهده خود آنهاست. حال اینکه در سایر کشورهای جهان، محیطبانان از حقوق و مزایای خوبی برخوردارند که نهتنها هزینههای زندگی آنها را پوشش میدهد، بلکه انگیزه و توان آنان را برای فعالیت در این شغل افزایش میدهد و تحت حمایتهای ویژه درمانی قرار دارند. بنابراین بهبود وضعیت معیشتی و پوشش درمانی این گروه در ایران نیز میتواند به حفظ منابع طبیعی و حیاتوحش کشور منتهی شده و روحیه محیطبانان را برای انجام وظایف خطیر تقویت کند.
کشمیری تصریح کرد: کمبود امکانات و تجهیزات نیز از دیگر مشکلات مهمی است که این قشر با آن دستبهگریبان هستند. اغلب محیطبانان فاقد تجهیزات ایمنی و ابزارهای پیشرفته برای انجام وظایف خود هستند و این کمبودها در تشدید آسیبپذیری این گروه نقش بسزایی دارد. از سوی دیگر فقدان اعتبارات لازم، توانایی تامین وسایل مدرن و پیشرفته را بسیار محدود کرده و باعث شده محیطبانان نتوانند بهموقع و بهشکل موثر در شرایط اضطراری اقدامات لازم را انجام دهند.
وی با اشاره به اینکه فقدان حمایتهای قضایی باعث شده محیطبانان در مواجهه با متخلفان یا متجاوزان به حیات وحش و عرصههای طبیعی، از حمایتهای قانونی موثری برخوردار نباشند، گفت: محیطبانها در حمل و استفاده از اسلحه با موانعی روبهرو هستند که به رسالت و نقش آنها در حفاظت از منابع طبیعی خدشه وارد کرده، و در اغلب موارد امنیت شغلی آنها در معرض مخاطره جدی قرارگرفته است. حتی در مواردی که محیطبانان برای محافظت از خود یا ممانعت از شکار غیرقانونی دست به سلاح میبرند، از حمایت قانونی برخوردار نشده و به لحاظ قضایی محکوم میشوند. این امر باعث شده است بسیاری از محیطبانان در تقابل با متخلفان مسلح، از سلاح استفاده نکنند و در این وضعیت حتی جان خود را از دست دادهاند. لذا برای بهبود این وضعیت، لازم است قوانین مربوط به حمل و استفاده از سلاح برای محیطبانان به صورت جدی مورد بازنگری قرار گیرد.