اجرای همه‌جانبه قانون جوانی جمعیت را باید از دولت مطالبه کرد

یک پژوهشگر حوزه جمعیت گفت: ستاد ملی جمعیت باید گزارش سالانه ارائه دهد تا مشخص شود چه میزان از قانون جوانی جمعیت اجرایی شده است اما متاسفانه آنطور که از شواهد و قرائن پیداست، این قانون در دولت فعلی مورد‌توجه نیست و باید اجرای همه‌جانبه آن را از دولت مطالبه کرد.

اجرای همه‌جانبه قانون جوانی جمعیت را باید از دولت مطالبه کرد

سپهر کرمی در گفت‌و‌گو با «امیدنیوز» اظهار کرد: قوانین و سیاست‌ها را دولت‌ها تدوین می‌کنند و بخشی از نگرش و بینش جامعه نسبت به مسئله جمعیت و فرزندآوری ناشی از سیاست‌هایی بوده که در دهه‌های ٦٠ و ٧٠ برای کاهش و انقباض جمعیت اتخاذ شده، علاوه بر این، با تدوین بخشنامه و آیین‌نامه و ترویج شعار فرزند کمتر زندگی بهتر، این مسئله در ذهن جامعه نهادینه شده است. اما از سوی دیگر در یک دهه اخیر به دلیل همت دولت در بحث سیاستگذاری، موضوع افزایش جمعیت مورد‌توجه قرار‌گرفته است. در سال ١٤٠٠ نیز قانون جوانی جمعیت به تصویب رسیده و تا حدودی جامعه متوجه پیامد‌های کاهش جمعیت شده است.

این پژوهشگر تاکید کرد: برای بحث افزایش جمعیت باید با تمام توان وارد میدان شد و علیرغم اقدامات دولتی، مردم هم باید نقش خود را ایفا کنند، چراکه عامل این فعل مردم هستند. جامعه باید مقداری نسبت به بحث فرزندآوری تغییر بینش و نگرش بدهد و فرزند را صرفا بار اقتصادی نبیند، چراکه مسئله فرزندآوری دارای کرامت است. متاسفانه نگاه بخشی از جامعه به این مقوله مثبت نیست و تصور می‌کنند این اقدام، چندان مهم نیست، در‌صورتی‌که یکی از کارکرد‌های خداوند، خلق کردن است و این توانایی از سوی خداوند به انسان‌ها نیز عطا شده و فرزندآوری به‌خاطر این موضوع می‌تواند دارای کرامت و ارزش باشد.

کرمی با تاکید براینکه دولت و تمامی دستگاه‌های فرهنگی جامعه باید با تمام توان و همت به مسئله جمعیت ورود کنند، گفت: این موضوع می‌تواند تا حدودی نگرش جامعه را تغییر داده و اصلاح کند. به‌ویژه اگر خود دولت و دستگاه‌های رسانه‌ای عامل به این فعل باشند. انتظار داشتیم که در سال‌های اخیر به‌ویژه پس از تصویب قانون جوانی جمعیت، مسئولان نیز فرزندآوری بیشتری داشته باشند و به نوعی نشان بدهند که مسئولان هم به این سمت در حال حرکت هستند و این موضوع فقط در حد شعار باقی نمانده است.

این پژوهشگر حوزه جمعیت، با اشاره به تاثیرات مثبت و عملکرد خوب قانون جوانی جمعیت، بیان کرد: این قانون در بحث جوامع کوچک‌تر و روستا‌ها و استان‌هایی که فرزندآوری آن‌ها کمتر از نرخ جانشینی است، به‌صورت نقطه‌زن عمل کرده است. در مورد مادران شاغل هم تدابیری اندیشیده شده، اما اینکه چه مقدار اجرایی شده، به وضعیت دولت بستگی دارد. ستاد ملی جمعیت باید گزارش سالانه ارائه دهد تا مشخص شود چه میزان از قانون جوانی جمعیت اجرایی شده است اما متاسفانه آنطور که از شواهد و قرائن پیداست، این قانون در دولت فعلی مورد‌توجه نیست و باید اجرای همه‌جانبه آن را از دولت مطالبه کرد.

کرمی خاطرنشان کرد: در دولت سیزدهم، باتوجه به همه نقایصی که وجود داشت، جلسات منظم و مدونی برگزار می‌شد و ستاد ملی جمعیت گزارش ارائه می‌کرد و حداقل می‌دانستیم وضعیت به چه صورت است. اما در یکسال و نیم اخیر حتی یک جلسه هم تشکیل نشده و رئیس ستاد ملی جمعیت، کار جدی‌ای در دستور کار قرار نداده است. اکنون نمی‌دانیم چه مقدار از قانون اجرایی شده یا نشده است و چه مقدار از قانون نیاز به حمایت مالی دارد. 

 

 

 

ارسال نظر

خبر‌فوری: راحت‌ترین راه‌های اقامت اروپا در سال 2025: از تحصیل تا سرمایه‌گذاری