اروپایی‌ها برای پیشبرد مذاکرات باید از تهدید دست بردارند

یک دیپلمات پیشین در نیویورک گفت: با فعال شدن مکانیسم ماشه پایان دیپلماسی و مذاکره رقم خواهد خورد و اقدام اروپا در این زمینه، فاقد هرگونه مشروعیت قانونی است. اگر اروپا می‌خواهد نقش موثری در مذاکرات ایفا کند، باید از فشار و تهدید دست بردارد و جایگاه خود را به عنوان شریکی قابل‌اعتماد احیا کند.

اروپایی‌ها برای پیشبرد مذاکرات باید از تهدید دست بردارند

کوروش احمدی در گفتگو با «امیدنیوز» اظهار کرد: حرکت کشور‌های اروپایی در مسیر فعال‌سازی مکانیسم ماشه توجیه منطقی ندارد، زیرا این کشور‌ها به انجام تضامین خود در برجام پایبند نبوده‌اند از جمله لغو تحریم‌ها و عمل به توافق. بنابراین با فعال شدن مکانیسم ماشه پایان دیپلماسی و مذاکره رقم خواهد خورد و اقدام اروپا در این زمینه، فاقد هرگونه مشروعیت قانونی است.

این دیپلمات افزود: چنانچه اتحادیه اروپا و سه کشور اروپایی به دنبال نقشی آفرینی مثبت و موثر و پیشبرد مذاکرات هستند، باید از تهدید و فشار مبنی بر اجرای سازوکار مکانیسم ماشه دوری کنند. البته ایران نیز باید به سرعت در مسیر حل مشکل خود با سه کشور اروپایی گام بردارد. در این راستا منابع آگاه از توافق تهران با سه کشور اروپایی آلمان، فرانسه و انگلیس برای برگزاری مذاکرات با موضوع هسته‌ای ایران خبر داده‌اند که این موضوع نشان می‌دهد دو طرف تمایل به گفتگو دارند.

وی ادامه داد: دو طرف پیش از حمله رژیم صهیونیستی به ایران نیز با یکدیگر گفت‌وگوهایی را انجام داده بودند که اخبار غیررسمی از این حکایت می‌کرد که نتایج چندان مثبتی نداشته است. پس از آن بود که کشورهای اروپایی ایران را تهدید کردند که مکانیزم ماشه را اجرایی می‌کنند و البته از سوی دیگر ایران نیز اعلام کرد که هر واکنشی نسبت به این موضوع را برای خود مشروع می‌داند و توصیه کرد که اروپایی‌ها نقش سازنده خود را ایفا کنند.

این دیپلمات خاطرنشان کرد: اکنون این امیدواری وجود دارد که اروپایی‌ها در جریان مذاکرات عملکرد سازنده و موثری داشته باشند، در غیر این صورت به بازیگری بی‌اثر و غیرقابل اعتماد در روند مذاکرات تبدیل خواهند شد.

لازم به ذکر است که پیشتر رضا نصری، کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل در تشریح این مسئله به «رسانه‌ها» گفته بود: «تروئیکای اروپایی ممکن است - با سوءاستفاده از فرآیند سازوکار موسوم به «ماشه» - در بازگرداندن تحریم‌های شورای امنیت علیه ایران موفق شود. اما لغو مجدد این تحریم‌ها مستلزم صدور قطعنامه‌ای جدید از سوی شورای امنیت خواهد بود که در معرض وتوی روسیه و چین قرار دارد. وی تصریح کرد: به‌عبارت دیگر، تروییکا می‌تواند تحریم‌ها را بازگرداند، اما برای لغو آنها به همکاری رقیب فعلی خود در مسکو نیاز خواهد داشت. بنابراین، فعال‌سازی «ماشه» نه‌تنها اهرم فشار تروییکا را تضعیف می‌کند، بلکه آن را از منظر تهران به بازیگری نامعتبر و بی‌اثر در روند مذاکرات تبدیل خواهد کرد. این کارشناس ارشد مسائل بین‌الملل ادامه داد: با توجه به سوءنیت‌ مشهود در چنین اقدامی، برای ایران گنجاندن تروییکا در مذاکرات آتی نه از نظر راهبردی خردمندانه خواهد بود و نه از منظر سیاسی در عرصه داخلی قابل دفاع. در عوض، تهران تمرکز خود را بر رفع تحریم‌های یک‌جانبه امریکا معطوف خواهد کرد. نصری خاطرنشان کرد: اگر تروییکای اروپایی مایل است در مذاکرات هسته‌ای با ایران باقی بماند، خردمندانه‌ترین اقدام این خواهد بود که به‌صورت صریح از استفاده از سازوکار «ماشه» اعلام انصراف کند و اجازه دهد قطعنامه ۲۲۳۱ طبق جدول زمانی مقرر منقضی شود. چنین اقدامی، با ارسال سیگنالی از عمل‌گرایی و حسن نیت، می‌تواند روابط تروئیکا با ایران را ترمیم کند و جایگاه آن را به عنوان شریکی قابل‌اعتمادتر احیا کند. وی افزود: در نهایت، اگر اروپا می‌خواهد نقش ویژه‌ای در مذاکرات ایفا کند، باید کارکرد خود را از «بازی‌خراب‌کن» به «شریک» تغییر دهد. با نهایی شدن برنامه مذاکرات، توپ در زمین اروپا خواهد بود. اینکه آیا سمت ایران که قربانی خروج امریکا از برجام بوده را بگیرد یا رفتاری غیر سازنده مانند آنچه ترامپ در طول این سال‌ها انجام داده را پیگیری کند. احتمالا سرنوشت تا هفته‌های آینده مشخص خواهد شد.»

 

 

 

ارسال نظر

خبر‌فوری: بازگشت ۴۸ زندانی پس از حمله صهیونیست‌ها به اوین