|
|
کدخبر: ۱۵۰۳۸۵

آرادا وور دو، اته گه داش قوید، ائرمنی جیز یعنی و…

بازی های سنتی و محلی هر منطقه در جهان ریشه در فرهنگ و نگرش جامعه شناسی و مردم شناختی آن منطقه دارد و به عبارت دیگر بخشی از اندوخته های فرهنگی در منطقه از بازی های محلی و سنتی آن منطقه ریشه می گیرند.

به گزارشگروه ورزشی باشگاه خبرنگاران، بازی های سنتی رایج در استان آذربایجان شرقی با اسامی دیگر در نواحی مختلف ایران با تغییرات اندک مشاهده می شود و نیز نوع مشابه بازی های سنتی در کشورهای مختلف جهان قابل مشاهده هستند زیرا ر کلیه جوامع بشری نیازهای انسانی ایجاب می نماید تا برای رشد و تعالی از بازی ها در انواع و اقسام آن استفاده شود.

در استان پهناور آذربایجان شرقی بازی های محلی و سنتی انواع و اقسام متعددی دارد و در این بخش شرح برخی از آنها می پردازیم.

اته گه داش قویدو " در دامن سنگ گذاشتن " برای انجام این بازی باید بیش از پنج نفر بازیکن حضور داشته باشند با توجه به اینکه این بازی تحرک بدنی ندارد ولی باعثتقویت فکر می شود برای شروع بازی، بازیکنان کنار هم به ردیف می نشینند، یک نفر به عنوان شاگرد و یک نفر دیگر از بازیکنان به عنوان اوستا انتخاب می شوند اوستا با سنگ کوچکی که در دست دارد در برابر آنها می ایستد و شاگرد هم مقابل اوستا می ایستد آن گاه بازیکنان نشسته بر روی زین هایی دنج را در میان دامن خود معین می کنند و اوستا ناگهان بدون آنکه شاگرد متوجه شود، سنگ را در دامن یکی از بازیکنان می گذارد و سپس نوبت شاگرد می شود تا حدس بزند سنگ در دامن چه کسی است.

اگر حدس وی درست باشد به جای اوستا می ایستد ولی اگر حدسش اشتباه باشد به جای یکی از بازیکنان نشسته و یکی از آنها به عنوان شاگرد می آید.

بازی به همین ترتیب و تا هر زمانی که بازیکنان مایل به انجام آن باشند ادامه می یابد.
ائرمنی جیز یغی(خط و نشان ارمنی)

فعالیت بدنی در این بازی در حد متوسط است و انجام آن به دقت و همت زیاد شخص نیاز است علت نام گذاری این بازی این است که شباهتی به شکل صلیب دارد.

تعداد بازیکنان در این بازی محدود نیست و هر چند نفر که مایل باشند می توانند در آن حضور پیدا کنند این بازی تیمی نیست و هر شخصی به نفع خود بازی می کند برای انجام این بازی یکی از بازیکنان سنگ کوچکی را در خانه اول قرار می دهد و بدون اینکه پای خود را در این خانه بگذارد به صورت لی لی تمام خانه ها را طی می کند و دوباره باز می گردد و سنگ را بر می دارد پس خانه های دیگر را نیز به همین ترتیب ادامه می دهند، در حالی که سوختن در این بازی مستلزم این است که سنگ یا پای بازیکن روی خطوط قرار بگیرند.

بعد از اتمام خانه هشتم نوبت به گذاشتن از جهنم می رسد در این مرحله سنگ را به نقطه دورتری از جهنم پرتاب می کنند، اگر سنگ داخل محوطه جهنم بیافتد بازیکن باید بازی را از خانه اول شروع کند اما اگر بتواند دور جهنم را با موفقیت سپری کند از همان سمت جهنم سنگ را به طرف خانه ها می اندازد و در هر خانه ای که بیافتد آنها خانه ی اوست و هیچ بازیکن دیگری حق ندارد از آن خانه عبور کند و در نهایت هر بازیکنی که خانه های زیادی را صاحب شده باشد به عنوان برنده محسوب می شود.

انتهای پیام /

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار