|
|
کدخبر: ۶۰۲۴۷

معاون بهداشتی وزیر بهداشت با هشدار نسبت به خطر انفجار مجدد ایدز به دنبال تغییر الگوی انتقال این بیماری، کودکان کار و خیابانی، معتادان تزریقی و روابط جنسی ناسالم را سه زنگ خطر مهم برای انفجار مین HIV / ایدز در کشور عنوان کرد.

به گزارشامیدبه نقل از ایسنا، دکتر علی‌اکبر سیاری در نشست خبری در آستانه روز جهانی ایدز(۱۰ آذر)، ویروسایدزدر جامعه را به " مین " تشریح کرد که نقشه‌ای در دست کسی‌ نیست و ممکن است هر لحظه روی مین برود و گفت: بر این اساس هر کسی ممکن است در مرکز ابتلا به این ویروس قرار داشته باشد. یکی در آرایشگاه، یکی در دندانپزشکی، یکی در زندان و …

وی در این باره افزود: از زمانی که ویروس وارد بدن فرد می‌شود تا زمانی که تشخیص آزمایشگاهی آن ممکن شود، نیازمند زمانی طولانی است و ممکن است ۱۰ سال به طول بیانجامد. بر این اساس ممکن است ویروس در بدن فرد سالم وجود داشته باشد و هیچ کس حتی خود فرد از آن اطلاع نداشته باشد.

وی در این باره ادامه داد: همچنین از آنجا که این بیماری و این عفونت مربوط به رفتار پنهان مردم است، از آن نگرانیم. در این زمینه نیز دو نگرانی داریم؛ معتادان که برای رفع نیازهای خود ممکن است به روابط جنسی ناسالم و همچنین تزریقات با سرنگ مشترک اقدام کنند و همچنین جایگزینی روانگردان‌ها و محرک‌ها به جای مواد اعتیادآور سنتی.

کاهش سن مصرف مواد محرک و زنگ خطری که برای ایدز به صدا درآمد

سیاری نسبت به کاهش سن مصرف مواد محرک هشدار داد و گفت: سن مصرف مواد محرک به نوجوانان رسیده؛ سنینی که باعثرفتارهای جنسی مخاطره‌آمیز می‌شوند. آمارها نیز بیانگر همین موضوع است؛ به طوری که مشاهده می‌کنیم آمار ابتلا به ایدز از طریق تزریقات با سرنگ مشترک در معتادان به سوی انتقال جنسی منتقل شده است.

رشد سه برابری انتقال جنسی ایدز از سال ۸۰ تاکنون

وی ادامه داد: در سال ۹۱،۳۳ درصد موارد انتقال ایدز از طریق جنسی بوده است؛ این در حالی است که در سال ۸۰، انتقال جنسی تنها ۱۰ درصد انتقال ایدز بوده است. این موضوع زنگ خطر بزرگی است.

سیاری در این باره گفت: تمام اندیشمندان درباره انتقال جنسی ایدز به سه نکته رسیده‌اند؛ خویشتن‌داری، ازدواج و در غیر این صورت استفاده از وسایل ایمن در روابط جنسی. این موارد نیازمند آموزش است و به این ترتیب می‌توان خطر انتقال این عفونت را کاهش داد. این راهی است که دنیا رفته است.

وی در عین حال به کاهش انتقال HIV / ایدز در معتادان تزریقی اشاره کرد و گفت: تاسیس و راه‌اندازی کلینیک‌های مثلثی و اقدامات انجام شده در سالن‌ها در این زمینه بسیار موثر بوده است. به این ترتیب فردی که درمان می‌شود، احتمال انتقال ویروس از طریق وی به دیگران را کاهش می‌دهد.

رشد ۹ برابر بروز HIV / ایدز در کشور طی ۱۲ سال

سیاری در مقایسه موارد بروز HIV / ایدز در سال ۸۰ در دنیا و همچنین در کشور با روند کنونی این بیماری، گفت: در سال ۸۰(۲۰۰۰) ۴۰ میلیون نفر در دنیا به HIV / ایدز مبتلا شده بودند، اما اکنون این رقم در دنیا ۷۵ میلیون نفر است. مشاهده می‌کنیم که بروز HIV / ایدز در دنیا از سال ۸۰ تاکنون هنوز دو برابر نشده است. این در حالی است که سال ۸۰ حدود ۳۶۸۸ مورد از این عفونت و بیماری در کشور ما وجود داشت و اکنون این ارقام به ۲۷ هزار و ۴۱ رسیده است. به این ترتیب طی ۱۲ سال میزان بروز این عفونت در کشور ۹ برابر شده است که نسبت به متوسط جهانی بسیار زیاد است. در مجموع وضع کشور نسبت به سال‌های گذشته بدتر شده است.

وی در این باره افزود: در آن سال‌ها حدود ۴۰۳ نفر وارد مرحله بیماری شده بودند. این رقم اکنون ۵۴۱۱ نفر است. همچنین در سال ۸۰،۳۶۴ مورد فوتی به دلیل این بیماری داشتیم که این رقم اکنون به ۵۰۰۰ نفر رسیده است. تمام این موارد زنگ خطری است برای کشور.

شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی ۴۵ برابر جمعیت عادی

معاون بهداشتی وزیر بهداشت در ادامه ضمن ابراز نگرانی از بروز و شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی به مطالعه انجام شده بر روی یک هزار کودک خیابانی در شهر تهران اشاره کرد و گفت: بر اساس این مطالعه، شیوع HIV / ایدز در کودکان مورد مطالعه ۴.۵ درصد بوده است. این در حالی است که شیوع این بیماری در جمعیت عموم کشور یک دهم درصد است. بر این اساس می‌توان گفت شیوع HIV / ایدز در کودکان کار و خیابانی ۴۵ برابر جمعیت عادی است. همچنین ۷۲ درصد این کودکان عنوان داشته‌اند که دوستانشان سوء مصرف مواد مخدر داشته‌اند و این نشان می‌دهد که این کودکان با مواد مخدر آشنا هستند. ۱۵ درصد این کودکان نیز اعلام کرده‌اند که خودشان مواد مخدر مصرف کرده‌اند. ۴.۶ درصدشان نیز عنوان داشتند که مواد تزریقی استفاده کرده‌اند.

سیاری در این باره افزود: ۲۹ درصد ۱۵ تا ۱۸ ساله‌های این مطالعه اعلام داشته‌اند که رابطه جنسی داشته‌اند. همچنین ۳۳.۲ درصدشان گفته‌اند که در آخرین رابطه جنسی‌شان از کاندوم استفاده کرده‌اند. ۱۴۴ نفرشان چند شریک جنسی داشته‌اند.

معاون بهداشتی وزیر بهداشت گفت: به این ترتیب می‌توان گفت که کودکان کار و خیابانی، معتادان تزریقی و روابط جنسی ناسالم زنگ خطر ایدز در کشور هستند.

خطر انفجار مجدد بروز HIV / ایدز با تغییر الگوی انتقال این بیماری

وی در عین حال افزود: هر چند میزان بروز این بیماری رو به کاهش است، اما راه انتقال این بیماری تغییر کرده و این خبر بدی است؛ به طوری که انتقال آن از روش تزریقی در زندان‌ها به مواد مخدر روانگردان و محرک جنسی در نوجوانان تغییر کرده است. البته این یک زنگ خطر است که نوجوانان به صورت گروهی از این مواد استفاده می‌کنند. بنابراین خطر انفجار مجدد انتقال ایدز وجود دارد.

وی در این باره افزود: از سال ۱۳۶۵ با شناسایی نخستین مورد این بیماری تا سال ۷۵ چندان خبری درباره این بیماری نبود، اما در سال ۷۶ موارد این بیماری افزایش یافت و بحثمعتادان تزریقی و انتقال از این طریق مطرح شد. پیک بروز موارد HIV / ایدز در کشور مربوط به سال ۸۲ است. با مداخلات انجام شده، این شیب افزایشی کاهش یافت. اما اکنون اتفاق جدید آن است که راه انتقال بیماری عوض شده و گروه بزرگتری را شامل می‌شود؛ به طوری که یک جاده مالرو به اتوبان تبدیل شده است.

معاون بهداشتی وزیر بهداشت در عین حال به مواد انرژی‌زا و مواد تبلیغی ماهواره‌ها و همچنین برخی آرایشگاه‌ها درباره زیبایی، جوانی، لاغری و … هشدار داد و گفت: تمام این موارد خطر بزرگی برای ایدز هستند.

سیاری همچنین در پاسخ به سئوال خبرنگاری درباره خط قرمز رسانه‌ها درباره بیماری ایدز و آمارهای مرتبط با آن، گفت: گاهی به خاطر خطر باید از خط قرمز عبور کرد. رسانه‌ها باید در این زمینه خط‌ شکنی کنند.

ارسال نظر

پربیننده ترین

آخرین اخبار